Columns

In 1997 ben ik met mijn gezin verhuisd naar Madison, een klein stadje op ongeveer een half uur rijden van New York.

Na die eerste drukke maanden in Amerika had ik eindelijk wat meer tijd voor mezelf. Ik schreef graag en besloot columns over ons dagelijkse leven te gaan schrijven. Onderwerpen genoeg.  De kinderen moesten naar een Amerikaanse school. Het huis ingericht. Ik moest zorgen dat we telefoon, televisie en internet kregen. Allebei een auto en natuurlijk een Amerikaans rijbewijs. Hoe vind je een goeie dokter? Een tandarts? De jongens willen op een sport, maar welke sport? Toch niet American football? Wordt er ook gewoon gevoetbald in Amerika?

Het duurde een paar maanden voordat ik ons leven enigszins op de rails had. Het viel niet mee om dat allemaal voor elkaar te krijgen. Amerikanen zijn aardig en behulpzaam, maar de Amerikanen die bij officiele instanties werken kunnen je het leven aardig zuur maken. Het lukte uiteindelijk allemaal. Natuurlijk lukte het en toen begon een periode die ik als de gelukkigste tijd uit mijn leven beschouw.
Bijna vier jaar hebben we er gewoond, de maximale toegestane periode voor expats.

Na Amerika volgde Zweden. Op een koude decemberdag vlak voor Kerst vlogen we rechtstreeks van New York naar Stockholm. Een cultuurschok.  De overgang van New York in kerstsfeer naar donker Stockholm viel niet mee. 2,5 jaar hebben we in Stockholm gewoond. Lange jaren waren het. Koude, donkere jaren.  Heimwee naar Nederland heb ik nooit gehad. Wel heimwee naar Madison. Oh wat miste ik onze Amerikaanse leven. Een grotere tegenstelling was niet denkbaar. In Amerika werden we als nieuwkomers met open armen ontvangen. De Zweden? Ronduit chagrijnig. Afstandelijk en niet geinteresseerd. Voor een expat-gezin is er geen groter verschil tussen Amerika en Zweden. Maar goed, in ieder geval had ik weer stof genoeg voor mijn columns.

Terug in Nederland ben ik blijven schrijven over wat ik zoal meemaakte.

Onder het hoofdje ‘Columns” post ik iedere vrijdag een nieuwe column. De meest recente verschijnt bovenin.

Veel leesplezier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s