Herhaling

08/01/2016

Je staat de kerstboom op te tuigen en voordat je het weet sjouw je al die trappen naar zolder op om alles weer op te bergen. En ieder jaar in januari vraag ik me af wat me halverwege december bezield heeft om zo uit mijn kerstdak te gaan. Alleen al die boom, hoeveel duizenden ballen hebben we daarin gehangen?
En op de één of andere manier passen al die kerstversieringen niet meer in de dozen en tassen waar ze half december wel in pasten, om over de kast op zolder maar te zwijgen. Hoe kan dat nou?
Bij gebrek aan dozen begin ik de gouden ballen in keukenpapier te wikkelen en pak een ouwe boodschappentas met de bedoeling ze daar voorzichtig in te stapelen.
Er zit een bonnetje in de tas. Ik vis ‘m eruit en bestudeer het. Het is een kassabon van Albert Heijn uit 2004.
Goh, dat zijn de boodschappen die ik twaalf jaar geleden deed. Het had net zo goed de bon van deze week kunnen zijn. Wat een saai mens ben ik. Twaalf jaar geleden kookte ik exact hetzelfde als nu.
Het leven is vol herhalingen. Kerstboom optuigen en afbreken. En weer optuigen en weer slopen.
En laten we vandaag eens precies hetzelfde eten als twaalf jaar terug. Of elf jaar terug. Of vorige maand.
Oh, het is vandaag 7 januari. Een aanslag in Parijs. Om moedeloos van de worden.
Tja, wie wordt niet depressief op een regenachtige grijze januaridag, als het gezellige kerstgeflonker achter je ligt en de somberste maand van het jaar zich voor je uitstrekt.
Nou ik niet hoor.
Het is waar, het leven herhaalt zich. Zo meteen ga ik naar de kapper. Alweer. Haar groeit en eens in de zes weken gaat er weer een paar centimeter af. En het regent, zoals het altijd regent als ik naar de kapper ga. Loop daar altijd glad geföhnd naar buiten om met ongewenste krullen thuis te komen.
Nee, ik word niet somber van een herhaling van zetten, er zijn genoeg uitdagingen in het leven. Gisteravond ben ik begonnen met een nieuw blok op de Schrijversvakschool: scenario schrijven. Nieuw, dus spannend en leuk.
En ach, sommige herhalingen zijn helemaal niet erg: waarom zouden we niet een keer per week gehaktballen eten?